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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  13/12/2019
Data da última atualização:  13/12/2019
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  SANTOS, I. R. I.; SALOMAO, A. N.
Afiliação:  IZULME RITA IMACULADA SANTOS, Cenargen; ANTONIETA NASSIF SALOMAO, Cenargen.
Título:  Germinação de sementes de Ipomoea cynanchifolia após armazenamento em diferentes temperaturas e escarificação.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2019.
Páginas:  21 p.
Série:  (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia / Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 354)
Idioma:  Português
Conteúdo:  Germination of Ipomoea cynanchifolia seeds after storage at different temperatures and scarification. Abstract ? Ipomoea cynanchifolia Meisn., Convolvulaceae, is a wild relative of Ipomoea batatas (L.) Lam. (sweet potato). In this study, seeds with 7.8% water content were stored in a germinator (25 °C), a freezer (-18 °C) and in liquid nitrogen (-196 °C) for seven days. After storage, seeds underwent a decontamination treatment for 15 min, followed by three rinses with sterile distilled water, and after that seeds were scarified, by means of a cut in the opposite pole to the hilum made with nail pliers. Non-scarified (control, ESC-) and scarified (ESC +) seeds were sown in Petri dishes between filter paper discs soaked with water equivalent to three times the mass of the discs, and taken to a growth room at 25 ± 2 °C, with a 12h photoperiod. Observations occurred daily and counts occurred at 3, 7, 15 and 30 days after sowing using botanic (radicle protrusion) or technological (formation of a normal seedling with a green hypocotyl, cotyledons and root) criteria. Regardless of the storage temperature, germination percentages of ESC- seeds were low, with highest percentage of germination (15%) for seeds stored at -196 °C. In contrast, germination percentages for ESC+ seeds were high, ranging from 97% to 100%. These results show the occurrence of dormancy in I. cynanchifolia seeds, the need for scarification to promote seed germination and seed tolerance to storage at temperatur... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Escarificação.
Thesagro:  Criopreservação; Dormência.
Thesaurus Nal:  Cryopreservation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207000/1/Boletim-Germinacaodesementes-3543.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN38011 - 1UPEFL - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  27/02/2013
Data da última atualização:  08/06/2017
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  ABREU, L. F.; RIBEIRO, S. da C. do A.; ARAÚJO, E. A. F. de.
Afiliação:  LAURA FIGUEIREDO ABREU, CPATU; SUEZILDE DA CONCEIÇÃO DO AMARAL RIBEIRO, IFPA; ÉDER AUGUSTO FURTADO DE ARAÚJO, UFPA.
Título:  Processo agroindustrial: elaboração de farinha de resíduos de tambaqui (Colossoma macropomum) para uso como ingrediente de rações de pescado.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2012.
Páginas:  5 p.
Série:  (Embrapa Amazônia Oriental. Circular técnica, 47).
Idioma:  Português
Thesagro:  Alimento; Farinha; Ração; Resíduo; Tambaqui.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/77506/1/Oriental-CirTec47.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU47012 - 1UMTFL - PP0628306283
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